Jest wytworem człowieka, syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym powstałym z pszenicy i żyta. W warunkach naturalnych nie występuje, gdyż mieszańce są bezpłodne lub nietrwałe.
Pierwsze mieszańce stworzono w latach 70tych XIX wieku, lecz były one sterylne. W latach 80tych udało się uzyskać mieszańce płodne, jednak były one słabe – nisko plonowały i wymarzały w zimie. Wreszcie w latach 50tych XX wieku wprowadzono hodowlę na większą skalę, a pierwsze odmiany komercyjne pojawiły się w latach 60tych.
Za uprawą pszenżyta przemawia głównie niskie zaangażowanie kapitału w produkcji. Używane jest głównie na cele paszowe, prowadzone są prace nad odmianami, które mogą być używane w przemyśle piekarniczym.
Standardowe parametry handlowe pszenżyta:
Wilgotność max. 14,5%
Zanieczyszczenia ogółem max. 6%
W tym nieużyteczne max. 2%
Gęstość min. 68 kg/hl
Fusarium max. 0,5%