To roślina o pochodzeniu azjatyckim. W cywilizacji chińskiej uprawiano ją ponoć już w XI wieku p.n. e., gdzie zwana była „krową Chin”. Stanowiła ona tam podstawę pożywienia i była jedną z 5 świętych roślin (obok pszenicy, jęczmienia, lnu i soczewicy). Na początku naszej ery uprawy soi pojawiły się w Japonii, a do Europy zawędrowała soja około XVI wieku.
Podczas II wojny światowej ziarno soi stało się ważnym zamiennikiem pokarmów białkowych i źródłem oleju w Ameryce Północnej i Europie. W latach 60tych XX wieku zapotrzebowanie na białko w Stanach Zjednoczonych i Europie było potężne, więc rozpoczęto poszukiwania jego nowych źródeł. Dodatkowo USA obawiało się deficytu w imporcie tłuszczów roślinnych. Nastąpił wówczas rozkwit uprawy soi w Ameryce.
W Polsce uprawa soi jest jeszcze mało popularna, ale stopniowo zaczyna się to zmieniać.
Standardowe parametry handlowe ziarna soi:
Wilgotność max. 12,5%
Białko min. 30%
Zanieczyszczenia max. 2%
Olej min. 18,5%