Jest jednym z młodszych zbóż pochodzącym z Azji Środkowej. Również dziś w środowisku naturalnym można spotkać dzikie formy tej rośliny. Etymologicznie „żyto” pochodzi od słowa „życie”.
W Europie Centralnej i Północnej początkowo rozprzestrzeniło się jako chwast. Zauważono, że w słabszych latach, kiedy pszenica i jęczmień marniały na polu, żyto miało się całkiem dobrze, więc rozpoczęto jego uprawę. Na gorszych stanowiskach o trudniejszych warunkach klimatycznych i glebowych, żyto stopniowo wypierało bardziej wymagające zboża (głównie pszenicę i jęczmień). Na terenie Europy uprawiane jest od ok 1000 r. p. n. e., a na terenach dzisiejszej Polski pojawiło się w czasach „okresu rzymskiego”.
Współcześnie żyto wykorzystuje się głównie w przemyśle paszowym, młynarskim i gorzelniczym.
Zawiera sporo błonnika, witaminy z grupy B, potas, wapń, cynk, miedź, mangan. Jest niskokaloryczne.
Standardowe parametry handlowe żyta konsumpcyjnego:
Wilgotność max.14,5 %
Zanieczyszczenia ogółem max. 6,0 %
W tym nieużyteczne max. 2,0 %
Gęstość min. 72,0 kg/hl
Liczba opadania min. 120,0 sec
Fuzarium max 0,5 %
Standardowe parametry handlowe żyta paszowego:
Wilgotność max.14,5 %
Zanieczyszczenia ogółem max. 6,0 %
W tym nieużyteczne max. 2,0 %
Gęstość min. 68,0 kg/hl
Liczba opadania min. 120,0 sec
Fuzarium max 0,5 %